Scrum Developer Sınavına hazırlık hakkında her şey..

A Matter of Growth
4 min readJun 25, 2020

Scrum Developer sınavına hazırlanırken maalesef tüm bilgileri bir arada bulabileceğim bir döküman bulamadım ve sınavın konseptini anlamak, örnek soruları bulmak için fazlaca zaman harcadım. Sonunda %96 doğruluk oranı ile sınavı geçtim. Benden sonrakiler için yararlı bir yazı olması adına tüm linkleri ile paylaşıyorum. Biraz İngilizce biraz Türkçe bir yazı olacak ki terimler yabancı gelmesin diye :) keyifli okumalar! Haziran-2020

Scrum Nedir?

Scrum, şu an için Agile (Çevik) çalışma yöntemlerinin en yaygını olan framework’tur. Kısaca, urun geliştirme ve yaratma süreçlerini etkin bir şekilde yönetmek için kullanılan çalışma çerçevesi dersek Türkçeye güzelce çevirmiş olabiliriz. Anlaşması ve öğrenmesi kolay olmasına rağmen, benimseyerek uygulamak ve sürekliliği takım içerisinde sağlamak biraz daha zor diyebilirim.

Scrum Sertifikaları nelerdir?

Scrum prensiplerine gore yönetilecek olan projelerde yani Scrum Takımında 3 ana rol bulunuyor. Ürün Sahibi (Product Owner), Geliştirme Takımı (Development Team) ve bir de Scrum Master. Her bir rol için farklı Scrum sertifikaları var ve bunlar dünya genelinde geçerlilik gösteriyor. (Professional Scrum Master, Professional Scrum Product Owner, and Professional Scrum Developer.) Her sertifikanın rolü farklı ve diğeri ile eşit derece önemli. Burada dikkat etmeniz gereken üstleneceğiniz role göre sertifika almanız.

Scrum.org web sitesinden sundukları tüm sertifikaları inceleyebilirsiniz. Bazı alanlarda zorluk ve kapsamına göre 2 ve ya 3 farklı seviyede sertifikalar ve ona göre sınavlar değişebiliyor.

Alacağınız sertifika dünya çapında geçerli olacak ve herkes tarafından görüntülenebilecek. Siz de scrum.org’tan sertifika alan kişileri buradan görüntüleyebilir, aldım diyenleri de buradan kontrol edebilirsiniz :). Şu ana kadar dünya çapında kaç kişi bu sertifikaları almış derseniz, buyurunuz linki burada..

Scrum Developer Sınavını geçmek icin nasıl çalışmalıyım?

Öncelikle herkesin merak ettiği soru ile başlayayım: Scrum Developer sertifikasını almak için kod yazıyor olmamız gerekiyor mu? HAYIR, gerekmiyor. Sınavda scrum metodolojisine iyi biliyor olmanız ve programlama aktivitelerinden, testlerinden haberdar olmanız yeterli olacaktır. Bu konuları aşağıda sıralayacağım, bilmiyorsanız da önemli değil çünkü biraz çalışarak yapabilirsiniz.

1- Scrum Guideline (Scrum Rehberi) kesinlikle tamamen anlayana kadar okumalısınız, bu iki olur 3 olur 5 olur size bırakıyorum. İyice anlamak için ilk olarak kendi ana anadilinizde (Türkçe) okumanızı tavsiye ediyorum, sonrasında İngilizce guideline’i okuyup İngilizce terimlere hakim olmanız önemli, çünkü sınav soruları tamamen İngilizce olacak.

2- Scrum ile ilgili terimleri ve alt baslıkları bilmelisiniz. Genel Scrum sözlüne buradan, Scrum Developer Sözlüğüne ise buradan ulaşabilirsiniz. Evet tek tek terimlerin üzerinden geçmek çok eğlenceli diyemem ama kesinlikle soru çözerken hızınızı çok arttıracak.

Ayni zamanda aşağıdaki terimleri bilmeniz ve anlamanız önemli. O yüzden kısaca size teknik konular ile ilgili benim gözden geçirdiğim linkleri paylaşıyorum.

· Contunious Integration

· Cyclomatic Complexity

· Unit Test

· Ayrıca Test-Driven Development konsepti altında yer alan Code Coverage, Code Analysis, Code Metrics, Brancing Merging gibi konuların da üzerinden geçmenizi tavsiye ederim.

3- Deneme olarak Scrum.org sayfasının ücretsiz sunduğu Open Assesment sınavlarına girin. Herkesin önerisi bu sınavlarda arka arkaya 3–4 kere tam puan yapmadığınız surece hazır olmadığınız. İki farklı open assetmenti öneriyorum. Bir tanesi genel Scrum bilginizi ölçüyor, diğeri ise Scrum Developer bilginize yönelik. Arka planda belki de yaklaşık 200 soru var ve her sınava girişinizde rastgele 30 soru karşınıza çıkarıyor. Tekrar tekrar sınavı çözdüğünüzde sadece soruları değil, soruların şıklarını bile ezberlemiş olacağınıza eminim. Open assesment’in güzel yani değerlendirme sayfasında yanlış yaptığınız sorular ile ilgili olarak açıklamalar da vermesi. Soruları ciddiye alin, çünkü Open Assestment sorularından bazıları gercek sınavda da kesinlikle çıkıyor ama sadece Open assesmenta bağlı kalarak çalışmak kesinlikle yeterli değil, bu sebeple diğer önerileri de okumanız gerekiyor.

Bunların dışında, yararlı olduğunu düşündüğüm örnek deneme sınavları ve örnek soruların linkleri aşağıya bırakıyorum.

⍚ Bu linkteki soruların çoğu benim girdiğim Scrum Developer sınavında çıktı, o yüzden sizin de göz atmanızı öneriyorum.

⍚ Bu sitedeki sorulara bakmanızı da öneriyorum.

4- (Opsiyonel) Eğer ben kendim bu kadar çalışmak istemiyorum, kurs seçeneğimiz var mı diye sorarsanız. Evet var, Scrum.org size aynı zamanda sınıf dersleri de sunuyor. Ücretinin yüksek olduğunu ve kendimin de çalışarak yapabileceğini düşündüğüm için ben ders almadım, yeterli derecede zaman ayırabileceğinizi düşünüyorsanız size de önermiyorum ama dilerseniz böyle bir opsiyonunuz da var. Tabi kursa katılmanın diğer bir avantajlı yani da ayni fiyat içerisinde sınava iki kere giriş hakkini size sağlıyor olması. Çünkü normalde sınav ücretini ödediğinizde bir kere sınava giriş hakkiniz olacak.

5- Eğer ben bu konuda sınavın ölçtüğü bilgi seviyesinden daha fazlasını merak ediyorum diyorsanız Scrum.org yararlı olabilecek kitapları bu linkte sıralamış. Ben sınava hazırlanırken bu kitaplardan herhangi birini okudum mu? sorununa cevabım hayır, tüm bir kitabi okumak yerine merak ettiğim kısımlarla ilgili internetten araştırma yoluna gittim.

Sınav Hakkında

  • Soru Sayısı: 80
  • Suresi: 60 dakika
  • Soru Çeşitleri: Çoktan seçmeli, Çoklu İşaretleme, Doğru/Yanlış
  • Kaçta kaçını doğru yanıtlamalıyım: 85% (evet, oldukça yüksek) (yanlışlar doğruları götürmüyor, bu yüzden soruları bos bırakmayın)
  • Internet üzerinden yapılan bir sınav bu sebeple kitap-defter-diğer internet sayfalarına sınav suresinde bakabilirsiniz.
  • Sınav Ücreti: $200 (buradan kayıt olabilirsiniz)
  • Sınav öncesi kayıt için gerekenler: web sitesine üye olduktan sonra sınavın ödemesini yapmanız gerekiyor. En geç iki gün içerisinde mail adresinize sınav giriş şifresi geliyor. Bu şifreyi kullanarak istediğiniz zaman sınava girebilirsiniz, şifrenin geçerliliğini kaybetme suresi bulunmuyor.
  • Sertifikayı belli aralıklarla yenilemem gerekiyor mu? Hayır.

Bu konulara çalıştığınız ve linklerdeki soruları çözdüğünüzde sınava hazır olacağınızı düşünüyorum. Bol Şans ! :)

--

--